Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Huerrem Sultan Kimin Annesi

Hürrem Sultan Kimin Annesi?

Hürrem Sultan'ın Annesi Alexandra Lisowska Kimdir?

Hürrem Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü ve etkili sultanlarından biri olan I. Süleyman'ın eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesidir. Asıl adı Alexandra Lisowska olan Hürrem Sultan, 1502 yılında bugünkü Ukrayna'nın Rohatyn kentinde doğdu. Babasının bir Ortodoks rahip olduğu, annesinin ise bir Polonyalı soylu olduğu düşünülmektedir.

Alexandra Lisowska, genç yaşta Kırım Tatarları tarafından esir alınarak İstanbul'a getirildi ve cariye olarak satıldı. Topkapı Sarayı'nda Hürrem adını aldı ve kısa sürede Sultan Süleyman'ın gözdesi haline geldi. Hürrem Sultan, zekası, güzelliği ve Süleyman'a olan sadakatiyle tanınıyordu. 1534 yılında Süleyman'la evlendi ve bu evlilikten beş çocuğu dünyaya geldi, bunlardan biri de gelecekteki padişah II. Selim'di.

Hürrem Sultan'ın Annesinin Etkisi

Hürrem Sultan'ın annesi Alexandra Lisowska, kızının hayatında önemli bir rol oynadı. Hürrem'in sarayda yükselişinde ona destek verdi ve kızının Süleyman'la evlenmesine yardım etti. Alexandra Lisowska aynı zamanda Hürrem'in çocuklarının yetiştirilmesinde de rol aldı ve onlara Polonya kültürünü öğretti.

Alexandra Lisowska, 1558 yılında İstanbul'da öldü ve Süleymaniye Camii'ne gömüldü. Kızı Hürrem Sultan, vefatından sonra annesinin adına bir imaret ve bir medrese inşa ettirdi.


Comments